pages in english 
za pacijente i posjetitelje | mapa lokacija bolnice
   
korisničko ime:  
lozinka:  
   
intranet bolnički intranet
galerija galerija SKB
intranet administracija weba
pretraga napredno pretraživanje
intranet webmail login
korisničko ime:  
lozinka:  
   
partneriU JEDNOM DANU IMPLANTIRANE TRI UMJETNE PUŽNICE
2017-02-07
U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar prvi put u jednom danu su implantirane  tri umjetne pužnice kod tri pacijenta dječje dobi. Urađena je trostruka kohlearna implantacija. Djeca su u dobi od 14 mjeseci do 1,5 godine iz Novog Travnika, Viteza i Mostara. Operaciju su izveli kirurzi Klinike za ORL i MFK SKB Mostar predvođeni doc. dr. Mirom Leventićem i dr. Irenom Pehar  u suradnji s dr. Robertom Trotićem, voditeljem Referentnog centra za kohlearnu implantaciju, kirurgiju nagluhosti i gluhoće iz KBC “ Sestre milosrdnice“ Zagreb.

„I u svjetskim razmjerima je to veliki uspjeh da jedna ekipa uradi tri implantacije, a to je prvenstveno zahvaljujući umješnosti odličnih anesteziologa i anestezioloških tehničara te ekipi operatera.“, istaknuo je dr. Robert Trotić.
Vrijeme trajanja operativnih zahvata ovakve vrste je dosta smanjeno. Prije su trajali oko 6 sati, a danas svega 2 sata zahvaljujući stručnosti, napretku tehnologije i iskustvu tima koji sudjeluje.
 „Operacije su isplanirane do najmanje sitnice i implantirani su aparati zadnje generacije i tu smo bezkompromisni jer upravo ta zadnja generacija aparata svojim dizajnom i  tehnologijom omogućuje kirurgu da ubrza operativni zahvat“, dodao je dr. Trotić.

Predstojnik Klinike za ORL i MFK doc. dr. Miro Leventić rekao nam je da liječenje ne završava ugradnjom implantanta.
 „Za uspješnost operacije tj. da gluho dijete nakon ugradnje normalno čuje i komunicira-živi,  važan je cijeli tim od niza specijalista, liječnika tj. od dijagnostike preko operativne pripreme do oto kirurga, anestezije, postoperativne njege i onda, naravno, dobra logopedija koja će skrbiti dok se potpuna rehabilitacija ne završi. Sama ugradnja nije završetak liječenja, to je samo jedan korak k potpunom ozdravljenju i socijalizaciji djece.“, kazao je doc. Leventić.

Voditelji  operativnog tima, koji je izveo ugradnju trostruku kohlearnu implantaciju, predstojnik Klinike za ORL i MFK SKB Mostar doc. Miro Leventić i dr. Irena Pehar primili su pohvale od kolege dr. Robert Trotića, voditelja hrvatskog Referentnog centra. Zahvaljujući, upravo tom Centru, Hrvatska se, po ugradnji kohlearnih implantanta (pužnica), nalazi visoko na ljestvici, ispred Njemačke, Velike Britanije, Finske i Italije.
Za vrlo kratko vrijeme, dugogodišnja suradnja Klinike za ORL i MFK i KBC “Sestre milosrdnice” iz Zagreba rezultirat će potpunom samostalnošću domaćeg tima u izvođenju ovakvih kohlearnih implantacija.


Home Pretraživanje Mapa weba 2009 (C) sva prava zadržana - Sveučilišna klinička bolnica Mostar
Website Security Test